Wanneer je na een film nog even in de zaal blijft zitten, kun je niet anders dan je verwonderen over de lange lijst van mensen die eraan heeft meegewerkt. Bij een schooltoneel is dat echter niet anders!

Het begint bij de sterren van de avond – de acteurs – die na maanden repeteren vijf voorstellingen lang het beste van zichzelf geven. Plus een regisseur die hen vertelt hoe ze moeten spelen. Ook heb je een technieker nodig om het licht aan en uit te doen en de muziek te laten spelen. Een kaal podium is geen zicht, dus wordt er een ploeg decorbouwers opgetrommeld om even snel een woonkamer in elkaar te knutselen. Dan moet je zorgen voor publiek. Daarbij leidt een productieploeg alles in goede banen. Ze maken reclame via affiches, flyers en brieven en organiseren de inschrijvingen. Ook brengen ze de zaal in orde voor de voorstellingen. Vervolgens is het aan de helpende handen (leerkrachten en mensen van de oudervereniging) om de drank en de hapjes aan de man te brengen. Nadien moet alles ook opnieuw worden opgeruimd…

Je ziet het: 31 jaar lang hebben een grote groep mensen alles gegeven om een nog grotere groep mensen een plezierige avond te bezorgen en daarbij een centje bij te verdienen voor de oudervereniging. Na 31 jaar is het doek voor de laatste maal dichtgegaan. We denken met zijn allen met een warm gevoel terug aan 'ons' schooltoneel en zijn blij dat we in schoonheid zijn kunnen eindigen: 'Als de kat van huis is', zat er weer dik op!

Jan Van den Bergh (ofwel ‘Meneer Jan’)